Лукума - це плід дерева Pouteria lucuma, що походить з Південної Америки.

Він має тверду зелену зовнішню оболонку та м’яку жовту м’якоть із сухою консистенцією та солодким смаком, який часто порівнюють із сумішшю солодкої картоплі та іриски. Прозваний «золотом інків», лукума використовувалася як традиційний засіб у Південній Америці протягом століть Найчастіше його можна знайти у вигляді порошкоподібної добавки, і його обирають за численні потенційні переваги для здоров’я. Більше того, завдяки своєму солодкому смаку його використовують як більш здорову альтернативу столовому цукру та іншим популярним підсолоджувачам.

Ось 6 дивовижних переваг порошку лукуми.

1.Більш поживний, ніж більшість підсолоджувачів

Лукуму можна їсти в сирому вигляді, але найчастіше її можна знайти у вигляді висушеної порошкоподібної добавки, яка часто використовується як природний підсолоджувач. Одна столова ложка (7,5 грамів) порошку лукуми забезпечує:

Калорії: 30
Білок: 0 грам
Жири: 0 грам
Вуглеводи: 6 грам
Цукор: 1,5 гр
Клітковина: 2 грами
Lucuma містить менше цукру, але більше поживних речовин, ніж столовий цукор. Якщо говорити точніше, то в ньому приблизно вдвічі менше вуглеводів і на 75% менше цукру, ніж у такій же кількості столового цукру. Нерозчинна клітковина запобігає запорам, допомагаючи їжі плавно просуватися через кишечник. Розчинна клітковина живить ваші корисні кишкові бактерії, які, у свою чергу, виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA), такі як ацетат, пропіонат і бутират. Потім вони використовуються як їжа клітинами вашого кишечника, зберігаючи їх здоровими.

Резюме Порошок Lucuma має низький вміст цукру, але відносно багатий клітковиною. Він також містить меншу кількість інших поживних речовин, в т.ч кальцію і заліза.

2. Містить різноманітні антиоксиданти

Lucuma містить різноманітні антиоксиданти, які є потужними сполуками що допомагають захистити ваші клітини від пошкоджень, спричинених високоактивними молекулами, які називаються вільними радикалами. Дотримання дієти, багатої на антиоксиданти, може допомогти захистити вас від хвороб серця та деяких видів раку.

У цьому плоді особливо багато ксантофілів, групи каротиноїдів, відповідальних за жовтий колір, який, як вважається, сприяє здоров’ю очей і гарному зору. Лукума також насичена вітаміном С, поживною речовиною з антиоксидантними властивостями, яка відіграє багато важливих ролей у вашому організмі. Крім того, вважається, що поліфеноли в лукумі забезпечують надійний захист від хронічних захворювань, таких як діабет і хвороби серця.

Резюме Лукума багата антиоксидантами, такими як каротиноїди і поліфеноли, які можуть забезпечувати захист від різних захворювання, включаючи діабет і серцеві захворювання.

 3. Може сприяти контролю рівня цукру в крові

Незважаючи на багатий вміст вуглеводів, лукума може запропонувати певний захист від діабету 2 типу. Частково це може бути тому, що більшість його вуглеводів є складними. Вуглеводи можна розділити на три категорії :

Цукри.
Це вуглеводи з коротким ланцюгом, які містяться в багатьох продуктах харчування. Приклади включають глюкоза, фруктоза і лактоза. Вони швидко засвоюються і можуть призвести до стрибки рівня цукру в крові.
Крохмалі.
Це довші ланцюги цукрів, які розщеплюються на цукри у вашому кишківник. Вони довше перетравлюються, і менша ймовірність підвищення рівня цукру в крові рівні різко.
Клітковина.
Це тип неперетравлюваних вуглеводів, які розщеплюються та використовуються як їжа корисними кишковими бактеріями. Це допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
Цукор вважаються простими вуглеводами, тоді як крохмаль і клітковина вважаються складними. Доведено, що складні вуглеводи, такі як крохмаль і клітковина, що складають більшість вуглеводів у лукумі, сприяють здоровому рівню цукру в крові.

Більше того, розчинна клітковина в лукумі може захистити від діабету, покращуючи чутливість до інсуліну та запобігаючи стрибкам рівня цукру в крові після їжі або перекусу.

Крім того, дослідження в пробірках показують, що механізми зниження рівня цукру в крові лукуми можна порівняти з механізмами деяких протидіабетичних препаратів. Він перешкоджає дії ферменту альфа-глюкозидази, який відповідає за розщеплення складних вуглеводів до простих цукрів, які, як правило, підвищують рівень цукру в крові.

Резюме Lucuma багатий комплексами вуглеводів і клітковини і може зменшити здатність вашого організму засвоювати прості цукру.
Це може допомогти запобігти стрибкам цукру в крові та регулювати рівень цукру в крові.

4. Може сприяти здоров'ю серця

Lucuma може запропонувати певний захист від серцевих захворювань, ймовірно, через вміст поліфенолів. Поліфеноли — це корисні рослинні сполуки, які, як вважають, захищають від високого кров’яного тиску та серцевих захворювань. Одне дослідження в пробірці показало, що лукума може перешкоджати дії ангіотензин-перетворюючого ферменту (АПФ), який бере участь у регуляції артеріального тиску. Таким чином, лукума може допомогти знизити артеріальний тиск. Хоча попередні результати здаються багатообіцяючими, досліджень недостатньо, і необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити ці переваги для здоров’я серця у людей.

Резюме Lucuma містить корисні для серця поліфеноли. Його здатність діяти як інгібітор АПФ може додатково сприяти здоров’ю серця
зниження артеріального тиску. Проте потрібні додаткові дослідження.

5. Можна використовувати для випічки або десертів

Порошок Lucuma можна використовувати як замінник цукру в пирогах, тортах та інших десертах або випічці. Текстура Lucuma схожа на цукровий пісок, але її смак більше схожий на коричневий цукор. Ви можете використовувати пропорцію 1:2 за об’ємом, щоб замінити лукуму на коричневий цукор. Наприклад, використовуйте 1 склянку (120 грамів) лукуми на кожні 1/2 склянки (200 грамів) коричневого цукру. І все-таки вам може знадобитися трохи поекспериментувати, оскільки це може не підійти для всіх рецептів. Lucuma також є популярним ароматизатором для таких страв, як морозиво та інші десерти. Крім того, його можна додавати до йогурту, вівсяних пластівців, смузі та домашнього горіхового молока, щоб надати нотку природної солодкості, яка сподобається як дорослим, так і дітям.

Резюме Порошок Lucuma можна використовувати як альтернативу до коричневого цукру для приготування пирогів, тортів та іншої випічки. Це також може додати додати смак до інших продуктів, таких як морозиво, вівсянка та йогурт.

6. Легко додати до свого раціону

Свіжі плоди лукуми може бути важко знайти, але порошок лукуми широко доступний як в Інтернеті, так і в магазинах здорової їжі.

Ви можете легко спробувати порошок лукуми, посипавши трохи мюслі, вівса або пластівців. Крім того, додайте трохи до смузі або використовуйте його замість цукру в рецептах десертів чи випічки. Хоча лукуму можна додавати до свого раціону різними способами, майте на увазі, що дослідження цієї добавки обмежені, а її потенційні побічні ефекти наразі невідомі.

Резюме Порошок Lucuma можна знайти в Інтернеті або в магазинах здорового харчування. Його можна додавати до різноманітних страв і напоїв, наприклад мюслі, смузі або хлібобулочні вироби.