Мака - найвисотніша з усіх харчових рослин світу. Гори Перу  дуже суворі до рослин місцевість. У будь-яку пору року температура може коливатися від заморозків до 15 ° C. Навіть коли там справжня посуха вологість все одно залишається досить високою. Через це часто з'являється паморозь, у тому числі під час вегетаційного періоду. Можна резюмувати, що саме всім цим природним дратівливим факторам завдячує своїм існуванням унікальний хімічний склад перуанської маки. Мака – невелика рослина, яка виростає приблизно до 15 сантиметрів заввишки та в діаметрі. До збирання врожаю його схожий на редьку корінь досягає близько 2-8 сантиметрів у діаметрі. Саме цей корінь тисячоліттями цінувався за свою здатність підвищувати рівень енергії, витривалість та фертильність. Для мешканців Перу він досі є важливим харчовим продуктом.

Жовта мака становить приблизно 60% всіх коренів маки, що вирощується в Перу. Це найпоширеніший і найбільш досліджений із усіх видів маки. Вона позитивно впливає на рівень енергії, концентрацію та баланс гормонів.
Червона мака — приблизно 25% щорічного врожаю, її порошок є найсолодшим із усіх. Дослідження показали, що серед усіх кольорів маки саме у ній найвища концентрація фітохімічних речовин. Вона вважається найефективнішим сортом для жінок – через балансуючий ефект, який вона чинить на гормони, а також через її вплив на здоров'я кісток.
Чорна мака - найрідкісніший із усіх кольорів маки, що становить приблизно 15% щорічного врожаю. Дослідження показали, що чорна мака найбільш ефективна для чоловіків, особливо щодо нарощування м'язів, витривалості, лібідо та здатності до концентрації уваги.

Сухий порошок маки відрізняється високою харчовою цінністю, особливо щодо вмісту таких мінералів як кальцій, магній, цинк і калій. У ньому міститься приблизно 13-16% білка, багатого на незамінні амінокислоти. Ще він багатий на харчові волокна (8.5%), вуглеводи (59%) та вільні жирні кислоти (2.2%). Навіть якщо не зважати на високу харчову цінність маки, її фітохімічний склад ще цікавіший. У ній є безліч унікальних складових, але насамперед варто звернути увагу на те, що всі представники сімейства хрестоцвітих містять так звані глюкозинолати. Саме ці речовини відповідають за цінні протиракові властивості броколі, кучерявої та звичайної городньої капусти тощо.

Порошок перуанської маки виготовляється з коріння, яке збирають, сушать на сонці, чистять і розтирають у порошок. Протягом цього процесу коріння ніколи не нагрівають до температур вище 45 ° C, таким чином зберігаючи максимальну кількість вітамінів, ферментів та корисних глюкозинолатів.

Одним з найбільш відомих позитивних властивостей маки є її вплив на статевий потяг і статеву функцію як у чоловіків, так і у жінок. Клінічні випробування підтвердили ці властивості, включаючи позитивний ефект маки на ерекцію. Мака не впливає безпосередньо на рівень тестостерону у чоловіків, проте впливає на всю ендокринну систему в цілому, пом'якшуючи шкоду від стресу і підвищуючи настрій, рівень енергії і витривалість. Мак добре діє і на жінок. Наприклад, одне невелике рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване перехресне дослідження жінок у постменопаузі показало, що мака знижувала рівень тривожності та депресії та пом'якшувала симптоми статевої дисфункції.

Стандартна доза сушеного порошку маки зазвичай становить 1,5-3,0 г один або два рази на день. Вищі дозування можуть знадобитися за необхідності отримати більше терапевтичних ефектів, але поліпшення загального стану здоров'я досить добової дози в 1,5-6 г.