Що таке фіолетова кукурудза? 

Пурпурна кукурудза — вид кукурудзи (Zea mays), родини злакових. Він характеризується тим, що має качани дуже екзотичного та яскравого кольору. Його частіше можна побачити в регіонах Центральної та Південної Америки, головним чином у таких країнах, як Перу, Еквадор, Болівія, Колумбія, Аргентина та Мексика. 

Серед характеристик фіолетової кукурудзи, які є найбільш відомими та очевидними, є фіолетовий колір, і цей колір надається великою кількістю антоціанів, саме цей тип пігменту наділяє зерно антиоксидантними властивостями, які мають велике значення для здоров’я людини, які також властиві таким фруктам як чорниця, малина, вишня, виноград тощо.

ПОХОДЖЕННЯ ТА ІСТОРІЯ ФІОЛЕТОВОЇ КУКУРУДЗИ

Відповідно до історії та вивчених археологічних керамічних предметів, вони показують присутність фіолетової кукурудзи протягом 2500 років і більше, тобто інки та їхні предки вже використовували цей вид кукурудзи у своєму раціоні.

Усі сорти фіолетової кукурудзи, мають своїм предком єдиний сорт під назвою Kculli , у таких країнах як Болівія, Перу та Аргентина, все ще можна побачити цей вид предків кукурудзи. Звідки береться фіолетова кукурудза? Перу вважається його країною походження.

ВЛАСТИВОСТІ ТА КОРИСТЬ ФІОЛЕТОВОЇ КУКУРУДЗИ

Містить білок, жири та найбільший відсоток крохмалю.

 

Він містить необхідні вітаміни та мінерали, такі як залізо, фосфор, ніацин та антоціани, причому останні є однією з його основних властивостей і приносять найбільшу користь здоров’ю людини.

 

Він також містить фітонутрієнти.

 

Користь пурпурової кукурудзи тісно пов’язана з лікувальними властивостями, якими вона володіє. Нижче ми розглянемо основні переваги фіолетової кукурудзи для здоров’я та поживну цінність, яку вона може забезпечити під час дієт.

ФІОЛЕТОВА КУКУРУДЗА, ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Антоціани є антиоксидантами за своєю природою, вони присутні як у зернах, так і в качанах і допомагають нашому організму в кровоносній системі та запобігають серцево-судинним захворюванням , оскільки стимулюють кровообіг і захищають наші кровоносні судини від можливого окисного погіршення. Іншими словами, вони допомагають запобігти передчасному старінню .

- Показано, що антоціани , присутні в цьому виді кукурудзи, мають протизапальну дію .

- Фіолетова кукурудза рекомендована для сприяння регенерації тканин і утворенню колагену, а отже, корисна для здоров’я шкіри.

- Допомагає контролювати та знижувати рівень холестерину в крові та підтримувати низький артеріальний тиск .

- При вживанні в їжу він допомагає нашому організму синтезувати жирні кислоти, що дуже корисно для хворих на цукровий діабет і для людей,     які страждають від ожиріння .

- Це не доведено на 100%, але вивчається можливість того, що фіолетова кукурудза також дуже корисна для профілактики таких захворювань, як рак   товстої кишки .

 

ІНШІ СПОСОБИ ВИКОРИСТАННЯ ФІОЛЕТОВОЇ КУКУРУДЗИ

 

Враховуючи всі властивості та переваги, які ми бачили раніше, фіолетова кукурудза використовується в промисловості для виготовлення таблеток або капсул, спрямованих головним чином на контроль артеріального тиску.

 

Порошок зерна або мікрочастинки також використовуються для покращення антиоксидантної дії.

 

Тисячі рецептів отримані з фіолетової кукурудзи, серед найвідоміших — мазаморра та чіча-морада.

 

З цього виду кукурудзи також добувають олію, яка використовується як зволожувач і для запобігання сухості.В основному її використовують для рук і волосся, останнє надає їм особливого блиску.

 

ПРОТИПОКАЗАННЯ

 

Все, що надлишок - шкідливо, тому завжди потрібно добре вимірювати і приймати або їсти лише точну дозу, ні більше, ні менше. Ну, те ж саме відбувається і з фіолетовою кукурудзою, потрібно бути обережним і не перевищувати її споживання, принципово протипоказано їсти у великих кількостях вагітним або годуючим жінкам. Він може викликати викидень у вагітних жінок, оскільки стимулює кровообіг.

І інше, що слід враховувати алергікам, оскільки високий відсоток крохмалю, який містить це борошно може викликати алергію з почервонінням або висипом.